10 Ekim 2014 Cuma

Ağa

Sükut ön büyük güçtür derler. Bizi susarak tartışılabileceğini söylerler. İsyan isimli suskunlar çıkarırlar karşımıza. Kahramanları suskundur romanların, filmlerde suskun kızlar sevilir. Böyle mi olması gerek peki. Susmamız mı gerek. Susmak mıdır erdem gerçekten. Susmak en kolay yalandır herkesin söyleyebildiği ve belki en kolayıdır her zaman ama ya susmazsan.
     Bir çok büyük yazarın susma dönemi vardır. Yıllarca yazmazlar. Zannederler ki onlar kitaplarıyla,yazılarıyla konuşan insanlardır. Onlar sadece önlerindeki toplumu görüp görebilecekleri muhtemel tepkiyi göz önüne bulundurarak konuştuklarını yazmama kararı almışlardır. Toplum çok önemlidir. İnsan hayatının vazgeçilmezidir. Sistemi karmaşık gibi görünmesine rağmen oldukça ilkeldir. Sözü dinlenenler ve sözü dinlenmeyenler vardır temelde toplumda. Sözü dinlenenler grubu insanlara farklı şeyler söylemeyen gruptur. Temelde iyilik, çalışkanlık kavramlarına sarılırlar. Bu insanların büyük sözler ettiklerini çok büyük yazarlar olduğunu düşünebilirsiniz. Yanlıştır bunlar politikacılardır. Daima kazanmak gibi bir huyları vardır.
      Sözü dinlenmeyenler ise büyük yazarlardır. Onların kelimeleri ağır gelir yukarıdakilere ve yanlardakilere... Modern dünyanın delileridir yazarlar onlardan politikacı falan olmaz. Gidip en güçlüye en çok sözü dinlenen adama laf ederler. Söyledikleri sözün doğruluğunun hiç önemi yoktur. Ne yaparlarsa yapsınlar linç edilmeye yenilmeye mahkumdurlar. Düşmanları olsun istemezler başta sonra ise neden düşmanım yok diye dövünürler. Herkesin bir ağası vardır evet onların da vardır sözünü dinledikleri bir ağası. Kim olduğu önemli değildir bu ağanın. Ağası onu fark etmez. Ağası zaten ya yaşamıyordur yada onunla doğrudan iletişimi yoktur.
      Bazıları tartışma kültüründen falan bahseder öyle bir şey yoktur. Sadece ağanın tepkisi karşısında konum almak vardır. Tartışman belirli kalıplar dışına çıkamaz. Temelde aynı şeyler söylenir. Yine politikacılara laf atılır onların kölesi olunduğu bilinmeden. Politikacının gücünün yasa, polis,asker olduğunu zannederek çeşitli ahkamlar kesilir. Politikacının gücü sözünü dinletebilmektir. Dalga geçilen insan politikacı olamaz.
     Politikacı tabirimin gerçek anlamıyla hem de biraz soyut bir anlamda kullandığımı anlamışsınızdır. Her küçük topluluk kendi ağaları ve insanları vardır ama peki yazarları var mıdır? Sanmam. Size önerim ağalara laf etmeyin laf ederseniz de Ayna'dan bir Tek Tabanca dinleyin:
https://tr-tr.facebook.com/video/video.php?v=10150358028937728

 Ben mi ben yılmadım, yorulmadım, bozulmadım bu savaştan. Yontulmadım ama size bunu öneremem!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder