9 Temmuz 2014 Çarşamba

Realityler ve Amerikan Toplumu

Amerika'da insanların televizyon anlayışları bizden farklı. Çok kutgu görmekten midir nedir reality şovlar izliyorlar çoğunlukla.Bu yüzden de bir çok reality şov yapılmakta. Bu reality şovlar gerçekten önemli. Bizim televizyonlarımızda olabildiğince olmayan olsa da sadece etrafım şeytan ben meleğim tarzı (kadının sesi , Esra Erol ve şürekası) gerçeklik seviyesi yerlerde sürünen dayanaksız safsatalar dinliyoruz. Bu yüzden eğer gerçeklik istiyorsak bu amerikanın şovlarına mahkumuz.
      Benim de bu konularda çok meraklı olduğumu bilirsiniz (Blogger'da günlük tutan bir çok kişinin günlüğünü okurum, Pucca'nın kitaplarının hepsini okuyan tek erkek olabilirim.). Bu yüzden bu realityler tam bana göre gözüküyordu. Bende Televizyonumun elverdiğince ev de hazırlık ta olmam dolayısıyla fazla vakit geçirmekten bunlara başladım. İlk başlangıcım tabi ki şu E! denen kanalın süperiz hiperiz kardashianız veya kocam süper seksi çünkü sporcu jesse ile oldu. Bunlar izleniyordu hem de eğlenciliydi ama bir süre dertleri çok boş suni gelmeye başladı.  Kris Humpries'ten insan niye ayrılır ki adam hem New York'ta yaşıyor hem yakışıklı.Yalnız Khloe ne çekti be!Önce Dallas sonra depresyon ardından boşanmamsı ayrılık ve akabinde ispanya'da Long Distance yürümeyen ilişki. Neyse artık konuya gelecek olursak bu gerçeği arayış beni MTV'ye yöneltti. Mtv gerçekten reality yapıyordu bunu yaparken normal (hatta fakir) insanları gösteriyordu bize. Buradaki realitylerden Amerikan toplumu (bilhassa gençliği) hakkında çok şey öğreniyorsunuz.Aynı zamanda insanı kadının sesi düzeyinde ağlatma potansiyeline de sahip (hopp erkekler ağlar mı len cümleyi değiştir.).
    Bu yazıda MTV realitylerinden 16 and Pregrant, Young and Married, Teen Mom veya eser ölçüde diğer MTV realitlerinin bize gösterdiği toplum yapısını anlatmaya çalışacağım.
    16 and Pregrant'ın ana karakterleri veya çoğu zaman karakteri olan ebevynleri genellikle dar gelirli kesimden gelmekteler. Kızlar okulunun en havalısı dahi olabilirken erkeklerin maksimumu spor takımı yedeği seviyesinde oluyor. Ama çoğu zaman Lisenin normal hatta biraz ezik denen kesiminden oluyorlar. Genellikle bizim gibi Mühendislik,felsefe, edebiyat falan okumayı düşünmeyen hayata hemen atılma hevesleri yüzünden belkide üniversite hayali kurmuyorlar. Yada toplumsal yükselmeye ihtiyaç duymuyorlar. Amerika'da varoşların ekonomik olarak gerçekten yaşanabilir olması da büyük bir etken olabilir. Ama bu insanlar da bizim bir türlü oturtamadığımız ara eleman özgüveni var. Ara eleman olmak istiyorlar ve Mühendis yada doktorlara bizim gibi kötü gözle bakmıyorlar.
    Bu insanların hiç birinin hayalinde çocuk yok ve meslek okulu okumak istiyorlar. Ancak bir çoğunun altında geniş ferah amerikan arabaları var. Buradan Amerika'da arabanın sudan ucuz olduğu algısını çıkarabiliriz.
     Hamileliklerini ilk öğrendiklerinde hepsi kürtajı düşünüyor ve buna karşı olmadıklarını belki de yasal zorunluluk olarak programın her bölümünde belirtiyorlar. Babalar bu kararda oldukça pasifler. Onlar o çocuğun doğacağına ilk günden itibaren inanmıyorlar (özgüven eksikliği). Kürtaj kararında pasif kalan babalar çocuğun yaşamını düşünme de de yavaş kalıyorlar. Çoğu zaman anneden bir sınıf yukarıda (bir yaş büyük) olan bu insanlar mezun olmalarına rağmen düzgün bir iş bulmuyorlar ve aylak aylak dolanıyorlar. Çoğu zaman anneler o halleriyle aylarca bazen 36. haftaya kadar (kadının sesi mi izliyordum acaba) çalışıyorlar. Çoğunlukta önce baba yanı yerleşme (sonuçta ataerkil toplum) hevesiyle alınan eşyalar babanın ailesiyle yaşadığı yerde yaptığı değişiklere rağmen çocuk genelde Anne yanı büyümekte buluyor kendini. Amerikan sistemi bu açıdan Anaerkil aile kavramına kucak açmakta. Genellikle tek ebevyinli aileden gelen annelerimiz de çocuklarını çoğu zaman tek ebevyinli olarak büyütmek durumunda kalıyorlar.
   Bu ilişkiler genelde çocuğun doğmasından bir ay sonra noktalanma ve tam velayet alma başvurusuyla noktalanıyor. Teen Mom'dardüğümüz gibi bir subayla evlenip uzak diyarlara giden annelerimiz bile var.Bu durum babalar için çok sorun teşkil etmiyor. Onlar genelde anneye biraz para vererek bu işi geçiştiriyorlar. Olan annelere oluyor. Nispeten daha düzgün aileye sahip oluyor babalar bunu da belirtelim. Son olarak bu durum bize tek ebevynli aile ve ana yanı yerleşmenin amerikan varoşlarında git gide artacağını göstermekte.
     Young and Married'a baktığımızda Genellikle üniversitede 3. veya 4. sınıf (junior veya senior) olan bir erkek ve 1. veya 2. sınıf (freshman veya sophomore) olan kız görüyoruz. Bu programdaki ilişkilerde genelde erkek taraf ilk ilişkisini evlendiği (eceği) kızla yaşamış oluyor. Erkeğin ekonomik durumu yine daha düzgün ancak yine sosyal açıdan zayıf karakterli bir oğlan.  Bu programdaki kızlarda 16andp aksine ailesi kızla gerçekten ilgili ve evlenme kelimesinden bile hoşlanmayıp klasik önce okulunu bitir klasikliğinde insanlar. Erkeğe ise yine sadece evlenmek istediğine emin misin diye soruluyor ve erkek dümdüz bir biçimde evet diyor (Erkek yerde rahat be!). Bu yeni ailenin sorunu ise biraz kariyer ve iş olanakları temelli yani kızın ailesi haklı. Adam bir süre Üniversiteyi bitiriyor ve bilmem nerede iş buluyor tabi ki kızımızı da sürüklemek istiyor. Kızımızda Lise okuyan 17'lik miyim açık öğretimden (distance learning)'ten bitireyim okulu diyor. Amerika da lise açıktan okunabilirken hem de rahatça üniversite galiba okunamıyor. Bu durum karşısında post doktorasını farklı farklı yerlerde yapmak durumunda kalan 5 yıllık evli çiftler kadar kararlı olamıyorlar ve boşanmıyorlar.
     Burada evlenen insanlar bir önceki kesimden daha eğitimli ve neredeyse hiç hamileyken evlilik görülmüyor.  Baba yanına yerleşme burada çok daha yaygın. Yani evet ilkel toplumlarda anaerkil yaşam vardı ve toplum geliştikçe ataerkilleşti. Gelişmişlik düzeyi ile erkeğin baskınlığı azalır diye düşünüyorsunuz ama tam tersine artıyor. Üniversite bitmeden evlenmekte çok büyük bir kumar var kazanma olasılığı çok düşük.
      Teen Mom'da ilk çocuğunun babasından ayrıldıktan sonra yaşadığı ilk ilişkide annelerimiz genelde evlenme yolunu seçiyorlar ve genelde evlendikten en geç bir kaç ay sonra yeniden hamile kalıyorlar. Evlendikleri adam senin çocuğuna çocuğum gibi bakacağım demesine rağmen bunu yapıyorlar. Çok ilkel bir düşünce ama bu olay oluyor. Genelde bu evliliğe yakın bizim baba dava açıyor çoğunlukla türk dizisi kıvamında çocuğuma şiddet uyguluyor yeni baba falan filan bir sürü mesnetsiz iddia böyle geçip gidiyor.
     Amerika'da mahkeme bize göre biraz daha hızlı sonuçlanıyor. Irkçılık terse dönmüş durumda siyah annelerin anneleri beyaz damat istemiyor. Bir beyaz siyah bir çocuğa asla bakamaz falan diyorlar(say no toracism) ....


  • Yakın zamanda ayrılan bilen çiftlerin son haftasını veya ayını anlatan reality şov ise genelde uzun mesafa ilişki düsturuyla başlayıp sen yoluna ben yolunayla son buluyor. Büyük aşk yok bn şekerim şu kapitalist ülkede...
  • Genç yaşta evlenmek veya hamile kalmak dünyanın her yerinde problem ve her yerinde iş anneye kalıyor. Bu açıdan biraz moral bozucu ümit kırıcı oluyor bu reality şovlar.
  • Anaerkil toplum yapsı bundan 100-150 yıl sonra baskın olabilir. Hem de çok baskın...
  • Amerikan her şeye rağmen düşük bütçeyle ev kurulabiliyor. 
  • Bakıcı kültürü amerikan varoşlarında da yok. 
  • Hastaneler gerçekten köhne.
  • Restoranlar kalitesiz ve spor salonları eski ancak liselerin kütüphanesi bizim İÜ Merkez kütüphanesiyle yarışır düzeyde (kimse okumayınca). 
  • Lisede ders seçimi yapılıyor ve Onların eğitim sistemi bir çok değişik sınav içeriyor. Ama liseliler genelde spor bursu veya o tür üstün yetenek burslarını kovalıyor bu sınavlar yerine.
  • Sen heyecanlı ergen kardeş. Seks yapamamanın nedenini Akp'nin ülkeyi muhafazakarlaştırmasında arayan kardeş Amerika'da hiç şansın yoktu. Young and Married olmak için bile fazla idealsiz ve düzsün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder