31 Temmuz 2014 Perşembe

Yaz Okumaları-1---- Beyinsiz Adam Yazıklar Olsun


  
Bu yaz da her yaz olduğu gibi kendimize çeşitli tatil diyarlarına attık. Buralarda belli başlı şeyleri yapmak zorunludur. Bunlardan biri de yaz (plaj) kitabı okuma zorunluluğudur. Bu kitaplar bellidir. Plajda insanlar genelde belli başlı kitapları okur. Sosyoloji ve klasikler yerine ucuz romanlar kalitesiz kişisel gelişim kitapları okunur. Örnek vermek gerekirse; Ayşe Kulin romanları, İskender, Aşk, Secret gibi kitaplardır. Bunların çoğunluğu belli yayınevlerinden çıkar ve büyük bir yaygaralı tanıtımları ile plajlara iner. Timaş bu yerleşik düzeni bozmak amacıyla bu sene yukarıda görmüş olduğunuz kitabı çıkardı. Yıllar önce Eğlenceli Bİlgi serisi ile yakaladığı başarıyı bu kitap ile de başarabilir mi ? Bakalım....
     Öncelikle kitapta üniversite mezunu, görece kültürlü, belli başlı şeylerde başarılı da olan özgüven eksikliğinden muzdarip bir adamın eğlenceli hikayesi olarak da tanımlanabilenecek bir kitapta. Kitapta anlatılan adamın hayatını daima küçültmeye çalışması hayatındaki çeşitli ayrıntılar gerçekten fazlasıyla komik bir dille aktarılmış. Kahramanımızın modern insanın fazlaca üşengeç bir örneği olduğu söylenebilir.
       Yan karakterlerin bilhassa Bedia' nın işleniş şekli tutarsızlıklar içerse de genelde başarılı bir işleyişi var. Metin karakterinin içerdiği gizli göndermeler ise gerçekten başarılı. Kitabın genelinin sahip olduğu Şaşkın havada karakterlerin üzerine sinmiş. 
         Dudullu minibüsü ve istanbul trafiği gibi yerleşmiş mitlere de oldukça çok yer veren kitabımızda durum komedisinin baskın olması hiç de sürpriz değil. Çeşitli ortam tasvirlerinin de komediyi desteklemek adına kullanıldığı kitabımızda son yılların modasına uygun olarak kişisel gelişime hakaret etmeden durulmamış.
            Oldukça fazla gündem esprisi ve güncel olay barındıran kitabımızı bu sebebten dolayı bir an önce okumak kitabın sizdeki algısı açısından gerçekten önemli bir uyarı olabilir. Yaz kitabı diyorsun da  Şubat'ta çıkmış diyenlere cevabım ; pazarlama açısından yapılmış bir hamledir bu durum. Kapağına da baktığınızda yaz için yapıldığı hemen anlaşılan bir kapakla karşılaşmaktayız. Okuması kolay bu çerezlik kitabı kasvetli Ocak günlerinde laubali bulabilirsiniz ancak yaz için bölüm bölüm belki sahne sahne ayrılmış televizyonvari üslupla tam bir plaj kitabı olduğunu gösteriyor. Timaş yayınlarından çıkan kitap 334 sayfa uzunluğunda. Timaş yayınlarını CHP 'li sahil kasabalarında nasıl bulacağım derseniz tarih kitapları sayesinde bu yayınevi orada da bulunmakta (teşekkürler ilber ortaylı)... 
Beyinsiz adam yazıklar olsun yazar : hakim Türkmen (iyi bari savcı sayan değil).





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder